stressvrij leven

voor wie?

Het programma stressvrij is bedoeld voor mensen die:

  • teveel (werk-) stress of prestatiedruk hebben
  • mensen die in het verleden veel hebben meegemaakt en daardoor getraumatiseerd zijn.
  • last hebben van angst of paniek
  • mensen met faalangst, verlatingsangst, emotionele uitdagingen

 

stress behandeling

De behandeling start met een intake. Dan wordt onder andere gevraagd of de reguliere geneeskunde (huisarts) al gekeken heeft naar de klachten. als gebleken is dat er geen lichamelijke oorzaak aanwezig is kan is daar geen belemmering meer voor de behandeling. 

De behandeling is per persoon verschillend.  Omdat ieder mens anders is en andere dingen heeft meegemaakt. EMDR wordt vaak toegepast. De grote lijn van de behandeling is:

  • wegnemen van de piek van angst en andere klachten – meestal met EMDR
  • onderzoek naar en behandeling van de oorzaak van de stress of angst
  • versterken van positieve persoonlijke waarden en identiteit
  • integreren van nieuwe verworven inzichten en gevoel.  

EMDR is een veel gebruikte behandelmethode voor traumaverwerking en stressbehandeling. In mijn praktijk wordt het binnen het  stressvrij programma  vaak toegepast. Een korte beschrijving van wat EMDR is vindt je hier.

Hypnotherapie is een krachtige methode. Als indicatie: gemiddeld zijn 5 – 7 sessies voldoende. 

 

hoe herken ik stress

Stress kan zich op veel manieren laten zien:  een gevoel van spanning, verhoogde hartslag, snellere ademhaling, zweten, vergrote pupillen. Zo maar een paar symptomen die door stress veroorzaakt kunnen zijn.

Chronische stress  kan  de oorzaak zijn van veel andere klachten. Bijvoorbeeld Hoofdpijn, (over-)vermoeidheid, angst en paniek stoornissen, hartritme stoornissen, gewichtstoename, burn out

 

ai generated, violin, musical instrument-8369344.jpg

trauma verwerking

We spreken van een trauma als het gaat het om herinneringen aan schokkende gebeurtenissen die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden zoals herbelevingen, flashbacks en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). Traumaverwerking zorgt ervoor dat u steeds vaker zonder paniek terug kunt denken aan de traumatische ervaring. 

Stress is geen ziekte of kwaal. Het is een proces in ons lichaam. Het is ook een goed en zinvol proces. Het zorgt er voor dat wij gefocust zijn, dat wij een uitdagende activiteit  aankunnen, dat wij bij gevaar adequaat reageren.  als het gevaar geweken is, of wanneer de uitdagende activiteit afgerond is, verdwijnt de stress en keert ons lichaam terig in de rust stand.

Het wordt een ander verhaal wanneer de stress een gevolg is van een traumatische gebeurtenis. Of wanneer wij onszelf continu onder druk (laten) zetten. Als wij onszelf zwaarder belasten dan onze draagkracht is. Soms is dat het gevolg van iets buiten onszelf. Werkdruk bijvoorbeeld. Soms is het iets wat wij onszelf aandoen. Irreële eisen aan onszelf stellen bijvoorbeeld. Dan wordt de stress chronisch. En gaat ons lichaam protesteren. En als je ook daar niet naar luistert kan een burn out ontstaan. Bij eem stressbehandeling wordt gewerkt aan het wegnemen of verminderen van de stress-verschijnselen en wordt ook naar de oorzaak van de stress gekeken.

 

Scroll naar boven