bewust-onbewust

bewust en onbewust

Deze blog is een uitgebreid verhaal over ons brein. Ons brein dat uit een bewust deel en een onbewust deel bestaat. Deze uitleg bestaat uit 3 paragrafen, je kunt ze achter elkaar doorlezen of direct naar  éen van deze paragrafen springen:

  • introductie
  • bewust
  • onbewust

introductie

Ons gehele brein kun je functioneel in drieën delen: het reptielenbrein, het emotionele brein, het menselijke brein.

Het reptielenbrein is in de overlevering het alleroudste brein. Dit brein waakt over de meest basis vragen van het leven: heb ik te eten, ben ik veilig, kan ik mijn soort laten voortbestaan. Één van de organen in het reptielenbrein is de amygdala. Als ergens in ons systeem angst of chronische stress wordt ervaren komt de amygdala in actie. Deze actie is gelijk aan wat dit orgaan heel vroeger deed als een leeuw op je af stormde. Dit mechanisme hebben wij nog steeds in ons lijf. De amygdala start deze actie die elders in ons lijf wordt uitgevoerd. Dat mechanisme is vechten, vluchten of als beiden niet mogelijk zijn bevriezen.

Het emotionele brein bestaat uit een plezier gedeelte en  een pijn gedeelte. Als er in ons leven iets gebeurt wat wij niet fijn vinden wordt dat waargenomen door het pijngedeelte. Maar die pijn willen wij helemaal niet voelen. Wij willen alleen het gevoel uit het plezier gedeelte waarnemen.

Het menselijke brein is de ratio, het denken. Het gedeelte waar wij elke seconde een andere gedachte kunnen hebben. Zoveel gedachten dat wij onze eigen waarheid maken. Voorbeeld: grote groep mensen, je vertelt zachtjes aan één person een verhaaltje en vraagt dat met gedempte stem door te geven aan de volgende, en de volgende etc. Als het verhaaltje uiteindelijk bij de oorsprong terugkomt is het een ander verhaal geworden.

Tussen ratio en emotioneel brein loopt een denkbeeldige scheiding. Links van die scheiding, gebied A, is het denken, het hoofd en het bewuste. Denken doen wij met ons hoofd, niet met ons lijf.  Rechts van die scheiding, gebied B, is het gevoel, lijf, onbewust. Voelen doen wij met ons lijf, niet met ons hoofd. Wij hebben wel bewuste controle over ons denken, geen bewuste controle over wat wij voelen. Het voelen is het onbewuste deel van ons brein. Dit deel van ons brein heeft één allesoverheersende taak en dat is ons in leven houden. De kracht van het onbewuste deel van ons brein is 90% van onze totale brein kracht. Het brein wat wij bewust meemaken is slechts 10% van onze totale brein kracht.

bewust

Tekst volgt nof

voice dialogue

onbewust

Tekst volgt nof

Scroll naar boven